AFBEELDING: CHRIS PARKES/STOPGAP
Sand-R (hij/hem) is een artiest met een disabiliteit uit Nederland. Hij is in 2016 bij het Holland Dance Festival begonnen met dansen. Via het Holland Dance Festival heeft hij met verschillende dansgezelschappen samengewerkt middels het iDance project. Daarnaast heeft hij ook met Het Nationale Ballet op het podium gestaan. In het iDance project kwam hij ook in aanraking met Stopgap Dance Company (Verenigd Koninkrijk) waar hij sinds 2018 als danser aan de slag is. Naast zijn werkzaamheden voor Stopgap is Sand-R ook in 2019 en 2020 nog verbonden aan het Holland Dance Festival waarbij hij met SALLY Dansgezelschap Maastricht een Europese tournee zal maken.
Sand-R is momenteel betrokken bij Moving Ground (België) waar hij in 2018 en 2019 aan verschillende voorstellingen in de buitenlucht werkt. In 2019 was Sander voor het eerst betrokken bij een project van Step Change Studios (Verenigd Koninkrijk) met voorstellingen in Sadler’s Wells. Sand-R heeft ook gewerkt met LABO, Koninklijk Conservatorium van Antwerpen (België), Misiconi Dance Company (Nederland) en SZENE 2WEI (Duitsland). |
Waarom heb je gekozen voor dans?
Dans is de plek waar lichaam en geest samenkomen voor SAND-R. Het is een plek waar hij zich vrij voelt, waar emoties een plaats vinden. SAND-R houdt van het podium, de atmosfeer en de fantastische energie van optreden. "Dans is een manier om mij uit te leven, mezelf te verliezen en vervolgens ook weer te vinden".
Waarom gebruik je de term disabiliteit om jezelf te beschrijven?
In mijn zoektocht naar de juiste woorden kwam ik natuurlijk langs negatieve woorden zoals handicap en invaliden of mindervaliden. Een veel gebruikte term die in het Engels wordt gebruikt is disabled en disabiliteit, termen die door de "disabled community" toegeëigend en gekozen zijn. Uiteindelijk worden deze woorden nu ook gebruikt door zowel disabelde mensen als non-disabelde mensen, een belangrijk aspect waarom ik mezelf een disabeld artiest noem en ook disabiliteit gebruik in het Nederlands. Tenslotte is handicap ook ooit geleend uit het Engels en het is vrij beperkt om het woord beperking te gebruiken en ik ben ook zo gehandicapt (buitengesloten van de maatschappij) met het woord handicap.
waarom is de nederlandse identiteit onderdeel van het merk?
Omdat ik wil erkennen dat ik voor mijn ontwikkeling als disabeld persoon naar het buitenland moest om meer te leren. De kennis die ik heb opgedaan over de disabelde gemeenschap en identiteit wil ik terugbrengen naar Nederland en versterkende woorden wil toevoegen aan de Nederlandse taal. Ik introduceer hiermee het woord disabeld tussen de minder positief activerende woorden.
hier Uw vraag beantwoord?